Lekbergsbostäder
Lekbergsbostäder
 

Botips

Välkommen till ditt nya boende hos Lekebergs Bostäder!

Vi hoppas att du ska trivas som hyresgäst hos oss. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller synpunkter. På den här sidan har vi samlat ihop ett antal saker som vi vet att många funderar på när de flyttar in i sin nya lägenhet.

 1. Informationsfilmer på olika språk

  Svenska

  Arabiska

  Serbokroatiska

  Dari

  Engelska

  Somaliska

  Tigringa

 2. Adressändring

  Kom ihåg att meddela din nya adress till vänner, arbetsgivare, föreningar mm. Du kan ändra adress via hemsidan www.adressandring.se. Har du frågor kan du ringa till deras kundtjänst 0771-97 98 99.

 3. Autogiro

  Med autogiro kan du enkelt och kostnadsfritt betala din hyra. Kontakta oss via 0585-487 00 om du är intresserad att betala din hyra via autogiro.

 4. Vill du stå i vår bostadskö? Gör en specificerad bostadsansökan här nedan

  Bostadsansökan

  Vår bostadskö, som kan vara olika lång till olika fastigheter eftersom man i bostadsansökan specificerar vilka områden man är intresserad av, gäller men det räcker inte bara med att stå i vår kö för att få en lägenhet, utan du måste själv aktivt söka de lediga objekt som ligger på vår hemsida.

  Insänd bostadsansökan gäller ett år i taget. Du ansvarar själv för att, inom ett års tid förnya din bostadsansökan. Ett år räknas från ansökans ankomstdatum till LekebergsBostäder AB.

  När Lekebergsbostäder får en ledig lägenhet, läggs den ut på vår hemsida. Objektet ligger ute 7 dagar. Är du intresserad av en lägenhet fyller du i intresseanmälan via den länk som finns under varje ledigt objekt.

  Sedan matchar vi intresseanmälningarna och bostadskön och erbjuder visning till de 5 som stått längst i vår bostadskö. Möjlighet finns då att gå och titta på lägenheten. Normalt visas lägenheten av den avflyttande hyresgästen. Det är viktigt att så snart som möjligt kontakta denne för att bestämma tid för visning.

  Svar ska sedan lämnas till LekebergsBostäder. Ett uteblivet svar räknas som ett nej. Tänk på att du måste svara inom angiven svarstid även om du tänkt tacka nej, för att inte tas bort ur kölistan. Tackar du nej, efter att ha erbjudits visning till tre olika lägenheter, inom en 6 månaders period, så hamnar du sist i kön.

  De som inte hört något inom 14 dagar efter att objektet tagits bort från hemsidan kan utgå ifrån att de inte får något erbjudande.

  Innan kontraktet skrivs tas kreditupplysning på blivande hyresgästen. Nödvändiga uppgifter kan behöva hämtas in från bland annat Kronofogdemyndigheten, arbetsgivare och tidigare hyresvärd. LekebergsBostäder har rätten att göra den slutliga bedömningen om hyresavtal ska tecknas.

  Tackar du ja till ett erbjudande avslutas din aktuella köplats. Vill du sedan byta lägenhet måste du återigen ställa dig i vår kö.

  Om du får lägenhet

  När du skriver under kontraktet ska du ha en hemförsäkring för lägenheten.

  Nycklarna till lägenheten hämtas på LekebergsBostäders kontor enligt överenskommelse.

  Inflyttning gäller från och med klockan 12:00 den dag som anges i kontraktet. Om dagen infaller på en lördag eller helgdag så gäller kontraktet från klockan 12:00 första vardagen i månaden.

   

  Ställ dig i bostadskö

  Kösystem seniorboende

  Här utgår LekebergsBostäder AB endast från den bostadskö som finns när en lägenhet blir ledig. Detta gäller våra seniorlägenheter på Östra Långgatan 10 och Fjugesta Letstigen 16 i Fjugesta samt Furuvägen 10 i Mullhyttan. (Dessa lägenheter läggs INTE ut på hemsidan).

  För frågor hör vänligen av er till Maritha Jidemyr på telefon 0585-487 09 eller via e-post till lebo@lekeberg.se

  Du som är intresserad är välkommen att fylla i ansökan nedan eller skriva ut blanketten, fylla i den och posta den till Lekebergs Bostäder, Bangatan 7, 716 31 Fjugesta.

  Bostadsansökan för seniorboende

   Integritetspolicy för Lekebergsbostäder

 5. Digital TV

  I ditt nätverksuttag har du tillgång till TV, bredband och telefoni från Telia. TV ingår i hyran men bredband och telefoni får du teckna själv.

  För beställning eller prisuppgift: 020-755 766
  Support eller felanmälan: 020-240 250

  Följande tv-kanaler ingår i hyran: SVT 1, SVT 2, SVT 24, TV 3, TV 4, Kanal 5, TV 6, Sjuan, TV 8, Kanal 9, TV 10, Kanal 11, TV 12
  SVT Barn, Kunskapskanalen, TV 4 Guld, TV 4 Film, Discovery-Channel, Eurosport, TLC, Paramount Network och Axess TV.

  Vill du veta mer om respektive produkt kan du besöka deras webbplatser.

  För bredband: www.telia.se/fiberlan
  För TV: www.telia.se/tv
  För telefoni: www.telia.se/bredbandstelefoni

 6. Elabonnemang

  När du skrivit kontrakt ska du omgående ringa in en anmälan om nytt elabonnemang hos E.ON eller Ellevio.

  Elbolagen vill ha informationen minst 1 månad i förväg för att det inte ska tillkomma extra avgifter.
  Information om vilket elbolag och anläggningsnummer lägenheten har skickas med kontraktet.

 7. Energispartips

  Det finns många enkla saker man kan göra för att sänka sina kostnader och minska påverkan på miljön.

  Här kommer några tips!

  • Felanmäl direkt när du uppmärksammar problem med droppande kranar/toaletter eller otäta fönster/dörrar
  • Stäng av alla elektroniska apparater med strömbrytaren och låt dem inte stå på i stand-by-läget
  • Stäng dörrar och fönster till trappuppgången, det är bra för både säkerhet och energin
  • Tvätta och torktumla endast när du har full maskin
  • Använd våra miljöhus och de goda möjligheter som finns i ditt område. Tänk på att klämma ihop kartonger så att de inte tar så stor plats.
  • Öppna hellre fönstren ordentligt under en kortare tid än att ha fönstret på glänt hela tiden.
 8. Hemförsäkring

  Det är viktigt att du har en hemförsäkring för att skydda dig mot kostnader i samband med skador på din egendom. LekebergsBostäder AB har inget avtal med något försäkringsbolag.

 9. Husdjur

  Du får gärna ha husdjur som hund, katt, burfåglar, akvariefiskar, hamster mm i din lägenhet. Hundar får dock inte rastas på trädgårdsytorna. Du ska plocka upp efter din hund och alltid hålla den kopplad. Har du katt måste du se till att den inte sätter sig i barnens sandlådor.

  Tänk på att du behöver särskilt tillstånd från Miljö- och Hälsovårdsmyndigheten, för att ha kräldjur och spindlar.

 10. Inflyttning

  Inflyttning gäller från och med kl 12:00 den dag som anges i kontraktet. Om dagen infaller på en lördag eller helgdag så gäller kontraktet från kl 12:00 första vardagen i månaden.

 11. Nycklar

  Till lägenheten hör 3 nycklar som du kvitterar ut av oss på kontoret. Behöver du fler nycklar får du beställa nya av oss och blir sedan debiterad för kostnaden. Då våra nycklar är juridiskt skyddade nycklar är det olagligt att ex gå till en klackbar för att få en extra nyckel.

  Saknas det nycklar vid avflyttning kommer vi att debitera dig för kostnaden för ett cylinderbyte alternativt omflexning av cylinder.

 12. Ohyra

  LekebergsBostäder har avtal med Anticimex. Om du får, eller misstänker att du har ohyra, kontaktar du dem på telefonnummer 019-25 10 60.

 13. Säkerhet och störning

  Om du inte har bott i flerfamiljshus tidigare ber vi dig tänka på att du bor nära andra människor. Ta hänsyn till dina grannar och anpassa ljudnivån på radio, tv, stereo och musikinstrument. Det är aldrig tillåtet att störa sina grannar oavsett tid på dygnet.

  Tänk på grannsämjan

  Undvik att spela högt, föra oväsen, möblera om eller spika i vägarna efter klockan 22.00 och före 08.00. 

  Som hyresgäst har du ansvar för besökarna till din lägenhet, se till att grannarna inte störs av oväsen i trapphuset.

  Om du inte kan eller vill ta kontakt med den som stör, kontakta oss på kontoret 0585-487 09. Efter kontorstid ring felanmälan på telefonnummer 0585-489 00.

  Skydda dig och dina grannar mot brand

  Trapphus
  Ställ inget brännbart i trapphuset. Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonalen med bår måste kunna komma fram. Därför måste det hållas rent från brännbart material som tidningar, kartonger och barnvagnar och dylikt.

  Håll vind, källare och garage låsta
  Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.

  Stäng in branden
  Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig.
  Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

  Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
  Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i din lägenhet!
  Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

  Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn.

  Din lägenhet ska vara utrustad med en brandvarnare. Finns det ingen kontakta oss på kontoret.

 14. Tvättstuga

  För allas trevnad är det viktigt att hålla sig inom bokad tvättid. Har du inte påbörjat din tvättning inom 30 minuter från bokat starttid anses tiden som förbrukad.

  Tänk på att inte ta med hunden till tvättstugan med hänsyn till de som är allergiska. Även starkt parfymerat tvätt och sköljmedel kan vara besvärande för allergiker.

  Lämna alltid tvättstugan i det skick du själv vill ha den! Ta med och släng tomma förpackningar och städa efter dig.

 15. Uppsägning

  Uppsägningstiden är 3 kalendermånader. Uppsägningen kan göras via telefon och då skickar vi en bekräftelse för underskrift.

  Visning av din lägenhet

  Under uppsägningstiden kommer du att bli kontaktad av bostadsökande som vill se din lägenhet. Ni kommer själva överens om tid.

  Städning vid avflyttning

  Det är mycket att tänka på när du ska flytta. Vid uppsägningen får du information och tips att tänka på. Tänk på att städa ordentlig efter dig. Om du får anmärkningar på städningen så debiteras du kostnaden för att städa lägenheten.

  Besiktning av lägenheten

  Vid avflyttning görs en slutbeiktning där vi kollar lägenheten. Det är bra om du kan vara med för då kan vi undvika eventuella missförstånd och oklarheter i bedömningen av lägenhetens skick.
  När du flyttar måste du ta med dig alla dina tillhörigheter som finns i lägenheten, även det som förvarats i förråd, garage och på balkong/uteplats.

  El

  Kom ihåg att beställa en slutavläsning av ditt elabonnemang. 

  Nycklar

  Du ska lämna tillbaka alla nycklar. Om alla nycklar inte lämnas tillbaka måste ett cylinderbyte göras och du debiteras kostnaden.

  Uppsägningstid när jag flyttar inom LekebergsBostäder

  Vid byte inom LeBo är uppsägningstiden 3 månader. Flytt till Oxelgården/Linden och vid dödsfall är det 1 månad som gäller.

 16. Behandling personuppgifter

  Befintligt avtal

  Vi behandlar också dina personuppgifter när det är nödvändigt för att tillvarata ett rättsligt anspråk. Det kan vi behöva göra om det t.ex. förekommer störningar i boendet, sena eller uteblivna hyresbetalningar eller skador i lägenheten. Detta gäller även vissa gemensamhetsutrymmen där vi på vissa adresser använder vi oss av kamerabevakning. Då en inspelad bild räknas som en personuppgift gäller dina rättigheter på samma sätt här. Kamerabevakning styrs även av kamerabevakningslagen i vissa fall. Det inspelade materialet lagras i 30 dagar. Vi kan också behöva lämna ut dina personuppgifter till socialnämnden eller andra berörda myndigheter.

 17. Otillåten andrahandsuthyrnung

  Skärpta regler för att hyra ut lägenheter i andra hand

  Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom en överträdelse av reglerna kan innebära att du som hyresgäst förlorar ditt hyreskontrakt, eller gör dig skyldig till brott.

  Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke

  Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har man som hyresgäst haft möjlighet att vidta rättelse, det vill säga att sluta med andrahandsuthyrningen, eller att ansöka om hyresnämndens tillstånd och få ansökan beviljad. Den möjligheten finns inte längre.

  Andrahandshyrans storlek

  Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

  Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

  Inneboende

  Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

  Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.

  Lägenhetsbyte

  Det krävs alltid samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

  Olagligt i vissa fall

  Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, eller hyresnämndens tillstånd, och ta emot en hyra som inte är skälig, det vill säga för hög.

  Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att begära betalning för hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyreskontrakt är böter eller fängelse.

  Folkbokförd på rätt adress

  Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.